שיתוף קטן, לא דרמטי:
על תכנון התחלתי לכתוב לפני יותר משנה, חשבתי שאצליח לכתוב בזריזות, כמו את רוב הרשומות.
כך הנחתי, כך תכננתי.
בפועל, רשומה זו היא רק אחד החלקים של נושא התכנון.
היא מתפרסמת רק כעת משום שהייתי צריך לעבור דרך מסוימת, לעבור דרך נושאים אחרים, רשומות אחרות ואולי כמה חוויות בשביל להתחיל לכתוב על כך.
תהיה לפחות עוד רשומה אחת, כנראה שיותר, על איך לתכנן אסטרטגיה ועל בניית תכניות עבודה.
כרגע יותר בוער לי לשבור תבנית.
לעניין.
יש טעות תכנונית שנתקלתי בה באופנים שונים ובתחומים שונים.
הטעות היא ההנחה שאני יכול לקבוע מה יהיה בסוף.
תוצאה של ההנחה הזו היא שמנהלים קובעים יעדים מספריים לאנשי מכירות, למשל. או יעדי גידול באחוזים.
או כאלו העוסקים בחינוך, קובעים בנקודה מסוימת מה תהיה תוצאת החינוך או האימון.
כאילו אנחנו יודעים מה הפוטנציאל ולהיכן הוא יכול לגדול.
לטעות הזו יש שתי השלכות:
השלכה אחת מכונה אפקט פיגמליון.
וההשלכה השנייה היא איבוד היכולת לנהל.
על אפקט פיגמליון – הנבואה שמגשימה את עצמה, אין צורך להרחיב.
על הפרובוקציה השנייה כן.
יש כל מיני הגדרות לניהול ושלל שיטות – כולן טובות.
על דבר אחד אין לי ספק, הניהול האפקטיבי ביותר הוא ניהול של התהליך ולא של התוצאה הסופית.
אפילו לא ניהול של התהליך כולו, אלא רק של מספר מאוד מצומצם של גורמי מפתח, והמהדרין מתמקדים רק באחד.
המשמעות של דרך ניהולית שכזו היא היכולת לעשות בכל רגע נתון את הפעולה באופן הכי טוב שאפשר.
ההצטברות של הפעולות הכי טובות שאפשר היא התוצאה הכי טובה שאפשר.
בעוד שניהול של תוצאות הוא יותר קרוב לדרישה מאשר לניהול.
אני יכול לתת דוגמאות להישגים, שמביאה שבירת התבנית המחשבית השגויה הזו, מתחומים שונים: חינוך, הורות, ניהול, עסקים, ספורט ואמנויות לחימה.
אך לא אביא.
אני מבקש מהקוראים לנסות ולסתור את התזה הזו.
מי נענה לאתגר?
אני מתכננת תשובה, אבל זה עשוי לקחת קצת זמן..
ובכן:קביעת יעד מספרי לא נועדה רק כדי לאבד את היכולת הניהולית.אם היעד המספרי ניתן בעקבות חשיבה ותכנון נכון, היעד משמש גם לניהול נכון של המערכת.אם לא יהיה יעד מספרי, איך נדע להניע את שרשרת הייצור (מהזמנת חמרי גלם, הקצאת כח אדם ועד תכנון קוי אספקה)?ניהול נכון אינו מתבטא בקביעת יעד כן או לא, אלא בעד כמה היעד שנקבע הולם את התנאים בשטח ועד כמה היעד שנקבע גמיש ומסוגל להשתנות בהתאם למצב הקיים.(למשל – פציעה, בספורט או שביתת עובדי הנמל בחיים)בניהול תהליך נכון, צריך לשים לב (כמו בכל ניהול) שלא שקענו לתוך תבנית אזור הנוחות ולא פספסנו אפשרות להתפתח ולגדול באמצעות שינוי.
מה, באמת תכננת שנגיב לרשימה?
מודדים את מה שקל או לפחות אפשר למדוד.במידה מסוימת, זאת השיטה המדעית, שמתרכזת בדיוק בזה: מה שאפשר למדוד.החסרון: יתכן ושיפור במקומות אחרים (כמו התהליך) יביא תוצאות טובות הרבה יותרהיתרון: השיטה קלה להבנה, ברורה לכולם ובסופו של דבר עובדת (לא אידאלית!)במידה ורוצים לשפר את התהליך, יש למצוא את המדדים המתאימים לכך.
תודה על התשובה.ברור שהיעד המספרי לא נועד בשביל לסרס את היכולת הניהולית.אני לא רואה הקשר בין תכנון המבוסס על יעדים מספריים לבין הנעת שרשרת הייצור או שרשרת הערך.יעד מספרי יכול לסמן את הכיוון הכללי אליו צריך ללכת, והוא יכול להיות מדד מסוים.העניין הוא איזה יעד מספרי.אפשר להגיר שרוצים עוד מיליון ש"ח במכירות – יעד מספרי רע.ואפשר להגדיר שרוצים להגדיל את כמות הלקוחות מסוג מסוים ואת כמות המוצרים – יעד מספרי בינוני.ואפשר להגדיר, באופן מדיד, את מרכיבי התהליך ולא את התוצאות שלו.
תודה על התגובה.זה בדיוק אחד הכשלים – שמודדים את מה שקל או אפשר.ולגבי זה שהשיטה עובדת – לא בטוח בכלל. עיין ערך הכשלים הגדולים בעסקים ובכלכלה הגלובלית, שנובעים כמעט כולם מניהול השורה התחתונה במושגים של טווח קצר.אני מסכים שבשביל לשפר תהליך כדאי למדוד, ובעיקר לנהל את המרכיבים השונים של התהליך.התוצאה של תהליך מנוהל תהיה הכי טובה שאפשר.
כן, בוודאי.תודה על שקראת את הרשומה.
לפעמים מי שמתכנן את היעד ומי שמנהל את הדרך להשגת יעד-אנשים שונים.יעד לא אמור להיות גמיש.הוא חייב להיות מוגדר מדוייק.גמישים יכולים להיות דרכים להשגתו(ז"א שבתכנון יכולים להיות כמה אפשרויות)
זה כבר הבדיל בין יעדים ומטרות…
תודה ואדים.אני לא יודע למה אתה מתכוון ביעד מדויק.אם אתה מתכוון למחזור מכירות של X ש"ח, כמו שכבר כתבתי – זה לא משהו בעיני.אם אתה מתכוון שבכל מגע עם לקוח, מוגדר לי מדד ברור לדרך ההתנהגות, מה שיוביל למערכת יחסים טובה יותר ובשאיפה גם ליותר מכירות – אז זה נראה לי מתאים יותר.
עדי,אחד לא מפריע לשני.בשבילי יעד צריך להיות מדוייק,שיכוון אותי לאן ללכת(GPS)(וזה לא משנה עם אתה מדבר במספרים של מכירות או יצירת אוהדי חברה בזכות כימיה שרות מעולה או עוד מלא יעדים-בסופו של דבר יש מטרות ליעדים)יעדים יכולים להיות לתווך ארוך וקצר(צעד צעד)ואני מאמין שגמישות יכולה להיות בדרך שאתה הולך להשיג יעד(כי…כמו שכתבת לשמור על המרכז(פילוסופיה (חזון)של חברה -זה גם יעד).אז…מקוייק=ברור.מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי…
ההבדל הוא בין משיכה לתמיכה – נא לדמיין את התחושה בגוף
זה ההבדל בין משיכה לתמיכה – דמיינו את החוויה הגופנית
תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.
זמיר, בעיני יותר בכיוון של עצירה או איפשור.תודה
ואדים תודה, אני מקבל את דבריך.